Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «صدای ایران»
2024-04-29@18:35:04 GMT

علت زمین لرزه بندر عباس چیست؟

تاریخ انتشار: ۱۱ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۳۸۶۷۱۱

علت زمین لرزه بندر عباس چیست؟

به گزارش صدای ایران،زلزله یا زمین لرزه به علت لرزش‌های ناگهانی پوسته جامد زمین ایجاد می‌شود. دلیل اصلی وقوع زلزله را می‌توان، افزایش بیش از حد فشار درونی لایه‌های سنگ‌ها و طبقات درونی زمین دانست. وقتی که سنگ‌های درون زمین شروع به شکسته شدن می‌کنند باعث آزاد شدن انرژی زیادی می‌شوند به طوری که ممکن است در ابتدا زلزله باعث ایجاد یکسری لرزه‌های خفیف و کوچک در سنگ‌ها شود که به این پدیده پیش لرزه گفته می‌شود بعد از اینکه فشار درونی بر مقاومت سنگ‌ها غلبه کرد انرژی نهفته آزاد می‌شود و زمین لرزه اصلی رخ می‌دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بعد از وقوع زلزله امکان پس لرزه هم با فاصله زمانی چند دقیقه وجود دارد که اثراتش می‌تواند به میزان زلزله مهم باشد.



علائم زلزله 


قبل از وقوع زمین لرزه در آسمان نورهایی به وجود می‌آید که نشان دهنده وقوع زلزله است. این نورها در رنگ‌های مختلفی نمایان می‌شود؛ نورهای سفید، قرمز و آبی در آسمان مشاهده می‌شوند و حاکی از آن است که قرار است زمین لرزه‌ای رخ دهد. یکی از فیزیکدانان سازمان ناسا در سال ۲۰۰۳ بیان کرده است نورهای قبل از زلزله در اثر فعالیت‌های الکتریکی در صخره‌ها ایجاد می‌شود.

تابندگی نور در آسمان برای چندین ثانیه قابل مشاهده است اما عده‌ای نیز مدعی شده‌اند که مدت طولانی‌تر تا ۱۰ دقیقه و بیشتر نیز مشاهده این نورها به طول انجامیده است. در حقیقت وقوع زمین لرزه با افزایش فشار در پوسته زمین همراه است و وقتی زمین لرزه اتفاق می‌افتد سبب می‌شود که این فشار روی سطح زمین آزاد شود. بر اساس مشاهدات آزمایشگاهی، قبل از این اتفاق، این فشار باعث شکسته شدن اتصال موجود در جفت اتم‌های اکسیژن دارای بار منفی می‌شود سپس اتم‌های باردار (یون) آزاد شده و از شکاف‌های سنگ‌ها عبور کرده و به سمت سطح زمین می‌آیند و در آنجا انباشته می‌شود.

برخی دانشمندان معتقدند که میزان حجم یون‌های انباشته شده اکسیژن باعث وارد شدن بار الکتریکی به توده هوا شده و آن‌ها را به نورهای سبز درخشان تبدیل می‌کند. این نظرات می‌تواند نورها و علت ظهور آن‌ها قبل از زلزله را تا حدی روشن سازد. فشارهای تکتونیکی (تغییر شکل پوسته زمین بر اثر تنش‌ها وارد شده بر آن) در عرض چند دقیقه، چند ساعت یا حتی چند روز به تدریج افزایش پیدا می‌کند. اگر تحقیقات دانشمندان صحیح باشد، نورها می‌توانند علامت هشداری بر وقوع یک زلزله باشند.


انواع زلزله


زلزله ممکن است به طور طبیعی یا بر اثر رویدادهای ساخت بشر پدیدار شود؛ زمین لرزه بر اساس منشأ ایجاد (چشمه‌های لرزه‌ای) به چند دسته تقسیم بندی می‌شود.‌

زمین لرزه تکتونیکی: زمین لرزه تکتونیکی در برگیرنده تعداد بسیار زیادی از زلزله‌ها است که سالانه در سطح جهان ثبت می‌شود. عامل ایجاد این زلزله حرکات صفحات تشکیل دهنده پوسته زمین است.

زمین لرزه آتشفشانی: این نوع زلزله فقط در نواحی فعال آتشفشانی رخ می‌دهد و به انفجارهای آتشفشانی هم شهرت دارد.‌

زمین لرزه فروریختی: بر اثر فروریختن غارها و کانال‌های زیرزمینی، لرزه‌هایی ایجاد می‌شود و به نام زمین‌لرزه‌های فروریختی شهرت دارند. این تکان‌ها بسیار کوچک بوده و فقط اهمیت محلی دارند.‌

زمین لرزه القایی: بر اثر آبگیری یا تغییرات ناگهانی سطح آب دریاچه‌های پشت سدها، تزریق آب یا سیال های دیگر به داخل زمین و یا استخراج آنها، به خصوص درجاهایی که گسل‌های فعال وجود دارد این نوع زمین‌لرزه ایجاد می‌شود. دلیل اصلی این نوع لرزه را می‌توان بارگذاری سریع بر روی زمین و یا برداشتن ناگهانی بار زیادی از روی زمین دانست.‌

زمین لرزه ناشی از انفجار: انفجارهای نظامی و صنعتی، فعالیت‌های ساختمانی، لرزه‌هایی را ایجادمی کنند که شدت، زمان وقوع و محل آنها قابل پیش بینی است.


گسل و کانون زمین لرزه چیست؟


تصور کنید سطح کره زمین که از صفحات سنگ سخت تشکیل شده است و بر روی اقیانوسی ژله‌ای قرار دارد. حرکت این صفحه‌ها بسیار کُند و در طول میلیون‌ها سال صورت می‌گیرد. این صفحات گاهی به یکدیگر نزدیک و گاهی از یکدیگر دور می‌شوند. به جایی که دو یا چند صفحه تلاقی می‌کنند گسل گفته می‌شود. کانون زمین‌لرزه نیز نقطه‌ای است که در آن انرژی کرنشی انباشته شده در سنگ نخستین بار آزاد می‌شود و گسل آغاز به گسیختگی می‌کند. این رویداد در ژرفای زیر مرکز سطحی زمین‌لرزه رخ می‌دهد.



پیش‌بینی زلزله


مطالعات زلزله‌شناسی و ثبت زمین‌لرزه‌ها، بررسی آماری زمین‌لرزه‌ها، مطالعه و بررسی تغییراتی که در سطح زمین یا یونسفر زمین اتفاق می‌افتد از زمینه‌های قابل رصد و تأثیرگذار در وقوع زمین‌لرزه است. برای پیش‌بینی زمین‌لرزه‌ها دو روش مشخص وجود دارد؛ یکی از این روش‌ها مبتنی بر داده‌های آماری و به عبارتی روش احتمالی است و روش دوم بر پیش‌نشانگرهای زلزله مبتنی است.

برای پیش‌بینی زمین‌لرزه به روش آماری از اطلاعاتی که مربوط به رخداد زمین‌لرزه یا رصد تغییرات ژئوفیزیک (مربوط به تغییر شکل سطح پوسته زمین) است، استفاده می‌شود تا سرانجام بر اساس روش‌های احتمالی به الگوهای مشابه پیش‌بینی وضع آب‌وهوا برسیم و شاید بتوان ادعا کرد در یک بازه زمانی طولانی‌مدت (دو تا پنج سال) یا کوتاه‌مدت (چند ماه تا چند هفته) با درجه مشخصی از احتمال (مثلاً احتمال ۵۰ درصد) درجه‌ای از رخداد مثلاً زمین‌لرزه‌ای با بزرگی ۵ / ۷ ریشتر در محدوده‌ای از مکان مانند منطقه جنوب البرز به مرکزیت تهران به شعاع ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلومتر زمین‌لرزه‌ای اتفاق می‌افتد. در این دسته پیش‌بینی‌ها محدوده زمانی، مکانی، بزرگی و احتمال مطرح می‌شود. برای چنین پیش‌بینی‌هایی می‌توان از روش‌هایی چون M8، CN و PI استفاده کرد.



نشانه‌های زلزله در قرآن


قرآن مجید سوره‌ای با نام «زلزال» دارد که در آن به زلزله روز قیامت پرداخته می‌شود. آغاز این سوره، همراه با بیان بعضی از حوادث هول‌انگیز و وحشتناک پایان این جهان و شروع رستاخیز است. خداوند در آیاتی از این سوره می‌فرمایند: «هنگامی که زمین شدیداً به لرزه در آید» چنان زیر و رو شود که «بارهای سنگینی را که در درون دارد خارج سازد».



علائم درک وقوع زلزله در حیوانات


با آنکه درک این موضوع که حیوانات چگونه از وقوع زمین‌لرزه باخبر می‌شوند پیچیده است، اما در حقیقت انسان‌ها از قرن‌ها پیش متوجه شده بودند چند روز قبل از وقوع زمین‌لرزه در روش حرکت موش‌ها، مارها، هزارپایان و ماهی‌ها تغییراتی صورت می‌گیرد و جوجه‌ها سراسیمه سر از تخم بیرون می‌آورند. گروهی از متخصصان بر این باورند حیوانات پیش از انسان‌ها لرزش زمین را احساس می‌کنند.

گروهی نیز بر این باورند که تغییرات الکتریکی ایجاد شده در هوا یا آزاد شدن گازهایی در سطح زمین نشانه‌هایی هستند که سبب تغییر رفتار حیوانات می‌شود. در سال‌های اخیر در بسیاری از کشورها مانند چین، ژاپن، روسیه و آمریکا پیش‌بینی زلزله به کمک رفتار حیوانات مورد توجه قرار گرفته است. ماهی‌ها، پرندگان، موش‌ها، گربه‌ها، سگ‌ها، میمون‌ها، اسب‌ها، مارها، قورباغه‌ها و مورچه‌ها از حیواناتی هستند که تحقیقاتی درباره آنها صورت گرفته است.


از گذشته‌های دور زلزله به‌عنوان یکی از مخرب‌ترین و غیرقابل پیش‌بینی‌ترین بلایای طبیعی شناخته شده بود و بشر نیز در تلاش بوده تا بتواند با پیش‌بینی زلزله خود از تبعات آن در امان بماند. مشاهده رفتارهای عجیب از حیواناتی مانند موش این سوال را در ذهن بسیاری از کارشناسان مطرح کرده که آیا حیوانات می‌توانند زلزله را پیش‌بینی کنند. چین از جمله کشورهای پیشرو در این موضوع است. چینی‌ها سال ۱۹۷۵ موفقیت بزرگی را در این زمینه تجربه کردند.

زلزله‌شناسان چین به خاطر مشاهده رفتار غیرعادی در حیوانات برای شهر یک میلیون نفری هایچنگ دستور تخلیه صادر کردند؛ به این ترتیب با وقوع زلزله ۷.۳ ریشتری در این شهر فقط تعداد اندکی از افراد کشته و زخمی شدند. اگر آن روز این شهر تخلیه نمی‌شد، تعداد کشته‌ها و مجروحان به بیش از ۱۵۰ هزار نفر می‌رسید.



عوامل تأثیرگذار بر شدت وقوع زلزله و شدت آسیب


عوامل زیادی بر شدت زلزله تأثیرگذار است که با شناختن این عوامل می‌توان آمادگی در برابر مواجه شدن با این حادثه را افزایش داد. یکی از عوامل فاصله سطح زمین تا مرکز زمین لرزه در عمق است. در نقاط مختلف کره زمین زمین‌لرزه‌های زیادی اتفاق افتاده که بسیار شدید بودند اما خسارت زیادی وارد نکردند. عامل دیگر تراکم جمعیت است؛ اگر زلزله در منطقه‌ای که مردم به صورت پراکنده زندگی می‌کنند رخ دهد تأثیر کمتری خواهد داشت زیرا افراد کمتری را تحت تأثیر قرار خواهد داد.

توسعه عامل دیگری بر شدت زلزله است؛ تلفات ناشی از زلزله با سطح توسعه‌یافتگی یک کشور رابطه مستقیم دارد. وقتی زلزله در یک کشور در حال توسعه اتفاق بیافتد اثرات آن مخرب‌تر است. ساختمان‌های کشورهای تهیدست معمولاً ضد زلزله نیست، زیرا ساخت چنین سازه‌هایی گران تمام می‌شود. این موضوع در هنگام فروریختن ساختمان‌ها عده بیشتری را به کام مرگ می‌کشاند.

زمان وقوع زلزله در طول روز یکی دیگر از عوامل است، زمان وقوع مکانِ افراد را تعیین می‌کند. هنگامی که زلزله در طول روز اتفاق بیافتد در نرخ تلفات آن تأثیر مستقیم دارد.

در بازه زمانی ۲۵ تا ۲۸ خرداد ماه جاری بیش از ۴۰ بار زمین لرزه و پس لرزه از سه ریشتر تا ۵.۲ ریشتر در چارک از توابع شهرستان بندرلنگه استان هرمزگان رخ داد که اگرچه تلفات جانی نداشت اما سبب ترس مردم در کانون زلزله و مناطق پیرامونی آن شد.

البته در آبان ماه پارسال نیز دهها زلزله و پس لرزه در روستاهای بخش فین به بزرگی ۶.۴ و ۶.۳ ریشتر روی داد که سه هزار واحد مسکونی روستایی هرمزگان را تخریب کرد.

علت بروز این زمین لرزه‌های پی در پی و قدرتمند مرکز ایرنا در بندرعباس را بر آن داشت تا در گفت و گو با مدیر هسته پژوهشی سونامی و زمین لرزه و عضو هیات علمی گروه زمین شناسی دانشگاه هرمزگان موضوع را مورد واکاوی علمی و زمین شناختی قرار دهد. وی در این گفت و گوی تخصصی تاکید کرد که می‌توان انتظار داشت زمین‌لرزه های بیشتری در آینده رخ بدهد و احتمال رخداد زلزله های آینده به سمت جنوب غرب یعنی به سمت جزیره کیش دور از انتظار نخواهد بود.

مهدی مسعودی در بیان دلایل علمی بروز این زمین لرزه ها گفت: با توجه به نحوه توزیع زمین‌لرزه های رخ داده در ۶ ماه گذشته این استان بایستی بیش از پیش به نقش گسل های امتداد لغز پی سنگی زاگرس در وقوع زمین لرزه ها منطقه توجه کرد.

وی اظهار داشت: نگاه کلاسیک برای ارتباط دادن زمین لرزه ها به گسل های تراستی مدفون دیگر پاسخگو نیست، اگر نگاهی به نقشه های موجود از گسل های استان که چندین دهه قبل توسط سازمان زمین شناسی و شرکت نفت منتشر شده است، بیندازیم در این محدوده از زاگرس تنها چند گسل تراستی احتمالی مشاهده می شود.

گسل امتداد لغز در علم زمین شناسی به گسلهایی گفته می شود که دو سوی صفحه گسل در راستای افقی کنار هم بلغزند یا جابه جا شوند؛ اما گسل تراستی نوع دیگری از انواع گسل است که بر روی سطح زمین گسیختگی ایجاد نمی کند.

وی ادامه داد: سالیان زیادی در تحلیل زلزله های استان به آنها استناد شده است بدون اینکه طی این سالها بر اطلاعات کمی این گسل ها افزوده شود و این گسلها از جمله گسل پیش ژرفای زاگرس و گسل پیشانی کوهستان همچنان با علامت خط چین بر روی نقشه های زمین شناسی حضور دارند. 

وی اضافه کرد: این‌ گسلها به طور عمده با امتداد شمال غربی - جنوب شرقی تا شرقی - غربی در نقشه ها مشاهده می شود و قریب به اتفاق زمین‌لرزه هایی که در این محدوده رخ داده است از جمله زمین‌لرزه های فین را به این گسل های تراستی ارتباط داده اند و آن‌هم صرفا با استناد به داده های چند ایستگاه محدود زلزله نگاری در استان این کار را کرده اند. 

مسعودی با بیان اینکه به صورت شخصی با این تفاسیر موافق نیست، ابراز داشت: نقشه ای در مطالعات آمایش سرزمین استان هرمزگان توسط دانشگاه هرمزگان تهیه شد که مطالعات بخش زمین شناسی آن را بر عهده داشتم و در آن نقشه برای ارزیابی محدوده های معدنی استان و ایجاد یک افق اکتشافی جدید، با توجه به داده های مختلف از منطقه یک تحلیل متالوژنی انجام شد و توزیع کانسارها و آنومالی های معدنی در ارتباط با روندها و گسل های پی سنگی بررسی شد.

مناطقی که غلظت یک یا چند عناصر نسبت به غلظت میانگین افزایش می یابد و حجم زیادی از ماده معدنی در آنجا متمرکز می شود به طوری که استخراج آن از نظر اقتصادی، مقرون به صرفه است را کانسار می نامند. 

مدیر هسته پژوهشی سونامی و زمین‌لرزه دانشگاه هرمزگان افزود: نتیجه این تحلیل متالوژنی در قالب یک نقشه با عنوان محدوده ها و روندهای تکتونیکی مستعد در هرمزگان در طرح آمایش استان عرضه شد.

تحلیل متالوژنی تعریف رابطه ژنتیکی یا زایشی بین تاریخچه زمین شناسی یک منطقه و ذخایر معدنی موجود در آن منطقه. نتایج تحلیل متالوژنی ادامه مسیر اکتشافات معدنی در یک منطقه را روشن می سازد.

آنومالی ها معدنی نیز به مناطقی که در مطالعات اولیه، برخی شواهد حضور یک ماده معدنی مشاهده شده است گفته می شود؛ این شواهد ممکن است با استفاده از تحلیل های زمین شناسی، ژئوفیزیکی، ژئوشیمیایی و با تجزیه مواد معدنی حاصل شود

 کریدور زمین ساختی-متالوژنی فاریاب- کیش با زمین لرزه های چند ماه اخیر هرمزگان ارتباط دارد

مسعودی خاطر نشان کرد: با توجه به نقشه فوق یک توزیع معنا داری از مواد معدنی مختلف از جمله آهن، کرومیت و موقعیت گنبدهای نمکی را در منطقه مشاهده کردیم و به این نتیجه‌گیری رسیدیم که این محدوده های معدنی غالبا با یک سری روندهای متالوژنی در ارتباط هستند که درگذشته به آن توجهی نشده بود.

برای نمونه معادن آهن تنگ زاغ (گنبد تنگ زاغ)، کودی (گنبد موران)، کهور (گنبد تاشکند) و چاه سرمه (گنبد بم) در راستای خطواره زمین ساختی شماره ۱ با راستای N۷۰E و معادن آهن چشم چمپه (گنبد چمپه)، گودکنار (گنبد زندان)، دژگان (گنبد دوآو) در راستای خطواره زمین ساختی شماره ۲ با راستای N۷۰E واقع شده اند. با این دیدگاه گنبدهای چهاربرکه، چارک و چیرو در امتداد خطواره تکتونیکی شماره ۱ توانمندی خوبی برای پی جویی اکتشافی آتی خواهند داشت. گنبدهای خمیر، پل، گچین، کلات بالا و دربست با توجه به قرار گیری در راستای خطواره تکتونیکی شماره ۳ در اولویت بعدی قرار گرفتند.

وی گفت: این محدوده های در نقشه مشخص شده و در اختیار سازمان برنامه و بودجه قرار گرفته تا بتوانند در برنامه‌ها و مطالعه های بعدی از آن استفاده کنند، اگر به نقشه دقت کنیم یکی از این خطوط با عنوان خط شماره یک ترسیم شده که روند شمالی شرق به جنوب غربی دارد و به طور تقریبی از شمال چارک آغاز می‌شود و تا شمال فاریاب ادامه می‌یابد.

عضو هیات علمی گروه زمین شناسی دانشگاه هرمزگان بیان کرد: یکی دیگر از خطوط با عنوان روند شماره ۲ نامگذاری شده که از گنبد چاه مُسَلَم آغاز می‌شود و در همان مسیر به سمت شمال شرق ادامه می‌یابد و روند شماره سه از شمال لافت و بندر خمیر آغاز می‌شود و موازی با روند شماره یک و ۲ به سمت جنوب فاریاب امتداد می‌یابد.

وی افزود: این روندها بخش مهمی از کانی سازی های معدنی هرمزگان را کنترل می‌کنند، اگر دقت کنیم متوجه می‌شویم بیشتر معادن آهن در امتداد این روندها قرار می‌گیرند. بنابراین به این نتیجه رسیدیم که یک محدوده متالوژنی یا کریدور و گذرگاهی بین روند های پی سنگی شماره یک و شماره سه یک می توان در نظر گرفت بطوری که بیشتر ظرفیت های معدنی هرمزگان را کنترل می‌شود.

عضو هیات علمی دانشگاه هرمزگان اظهار داشت: بازدیدهای میدانی فراوانی که طی ده سال گذشته در منطقه انجام داده ام به این نتیجه رسیده ام که علاوه بر آن گسل های تراستی معمول که همه در نقشه های زمین شناسی به آن اشاره می‌کنند، یک سری روندهای پی سنگی بسیار بزرگی هم در این محدوده وجود دارد که توسط گسل های امتداد لغز کنترل می‌شوند.

روندهای پی سنگی در حقیقت روندهای خطی در یک منطقه که عمق تاثیر قابل توجهی (تا چندین کیلومتر) دارند. این روندها ممکن است در سطح زمین با گسلش همراه باشند یا اینکه شواهد غیر مستقیمی در سطح زمین به حضور گسل پی سنگی در أعماق اشاره کند. 

مسعودی افزود: برای اینکه بتوانیم ارتباط بین مطالب فوق و زمین‌لرزه ها را بخوبی درک کنیم بهتر است نگاهی به نقشه ای که در این زمین تهیه کرده ام، داشته باشیم. که در واقع توزیع زمین‌لرزه های رخ داده در ۶ ماه گذشته (از سایت مؤسسه ژئوفیزیک) را با رنگ قرمز بر روی تصویر ماهواره ای است. و خطوط سیاه رنگ روندهای متالوژنی هستند که در بالا به آنها اشاره شد و شواهد فراوانی وجود دارد که گسل های امتداد لغز پی سنگی این‌ روند متالوژنی را کنترل می‌کند.

 کریدور زمین ساختی-متالوژنی فاریاب- کیش با زمین لرزه های چند ماه اخیر هرمزگان ارتباط دارد

مسعودی افزود: اگر نگاه کنیم به توزیع زمین‌لرزه ها عمده زمین‌لرزه هایی که در این محدوده از هرمزگان رخ داده متوجه می‌شویم که عمده آن‌ها بین این ۲ روند متالوژنی قرار می‌گیرند.

وی یادآور شد: اعتقاد دارم همان کریدور یا گذرگاه متالوژنی بین فاریاب و کیش که بخش مهمی از ظرفیت‌های معدنی استان را در بر می‌گیرد و توسط یک سری گسل های امتداد لغز پی سنگی کنترل می شود در اصل لرزه خیزی هرمزگان را به‌خصوص در سال‌های اخیر در این محدوده کنترل می‌کند.

کریدور یا گذرگاه لرزه ای به تمرکز رخدادهای لرزه ای در یک منطقه ای با پهنای کم وطول قابل توجه گفته می شود. کریدور لرزه ای می تواند به یک پهنه گسلی قابل توجه محدود شود اما در بیشتر موارد منطقه بین چندین گسل را در بر گیرد.

این استاد دانشگاه هرمزگان افزود: نکته قابل توجه این است که اگر به توزیع زمین‌لرزه ها را نگاه کنیم یکسری خوشه های مختلفی از نقاط قرمز رنگ را روی نقشه می بینیم، یک توزیع خوشه ای از زلزله ها در اطراف چارک مشاهده می شود.

وی گفت: خوشه دوم بین چاه مُسَلَم و لاوردین قرار گرفته و خوشه دیگر در شمال گری شیخ و شمال بندر پل قرار گرفته است و خوشه دیگر بین سرزه و فین قرار دارد که چند ماه قبل زمین‌لرزه و پس لرزه های بسیاری ایجاد کرد.

وی افزود: در انتهای این کرویدور لرزه ای هم منطقه فاریاب واقع شده که از گذشته بسیار لرزه خیز است.

عضو هیات علمی گروه زمین شناسی دانشگاه هرمزگان بیان کرد: بنابراین اگر توزیع زمین‌لرزه ها را با شواهد زمین شناسی و زمین ساختی منطقه مقایسه کنیم اهمیت کریدور متالوژنی فاریاب و کیش ارتباط آن با توزیع زمین‌لرزه ها را نشان می‌دهد.

مرکز پیش یابی زلزله در استان هرمزگان می شود

مسعودی گفت: با توجه به تقریباً ۱۰ سال فعالیت پژوهشی در بخش‌های مختلف هرمزگان معتقدم زمین‌لرزه هایی که در چند ماه گذشته در هرمزگان رخ داده چه اطراف فین و سرزه و چه در سمت گری شیخ، در شمال چاه مُسَلَم، در اطراف بندر چارک و کیش و حتی زمین‌لرزه هایی که در بندر خمیر و بندر لافت اتفاق می‌افتند به این کریدور متالوژنی - لرزه‌ای ارتباط دارند و باید مطالعه های بیشتری با یک نگاه جدید و فارغ از باورهای کلاسیک موجود روی این انجام شود.

وی ادامه داد: در این راستا دانشگاه هرمزگان با بهره گیری از تکنولوژی روز دنیا و اشتراک علمی با متخصصان ملی و بین المللی، حسب مسئولیت اجتماعی و وظایف علمی خود یک مرکز پیش یابی زمین لرزه در استان راه اندازی کرده است که طی چند روز آینده افتتاح خواهد شد.

عضو هیات علمی گروه زمین شناسی دانشگاه هرمزگان اضافه کرد: انتظار می‌رفت پس از اینکه این اطلاعات در سازمان برنامه و بودجه قرار گرفت، طرح های پژوهشی برای مطالعه دقیق‌تر روندهای مورد اشاره تعریف شود که در گذشته به آن‌ها دقت نشده بود اما هنوز این اتفاق رخ نداده است.

مسعودی اظهار امیدواری کرد: با توجه به زمین‌لرزه هایی که در این محدوده رخ می دهد انگیزه‌ای ایجاد شود که با تعریف طرح های پژوهشی با نگاه نو اطلاعات بیشتری در خصوص این روندها کسب شود.

وی در خاتمه یادآور شد: در محدوده این کریدور یاد شده می‌توان انتظار داشت زمین‌لرزه های بیشتری در آینده رخ بدهد و احتمال رخداد زلزله های آینده بسمت جنوب غرب این کریدور یعنی بسمت کیش دور از انتظار نخواهد بود.

به گزار ش صدای ایران، امروز 11 تیرماه 1401زلزله ای به بزرگی ۶.۱ در مقیاس ریشتر، در ساعت ۰۲:۰۲:۰۷ بامداد شنبه ۱۱ تیرماه حوالی بندرخمیر در طول جغرافیایی: ۵۵.۳، عرض جغرافیایی: ۲۶.۷۸ و عمق ۱۰ کیلومتری از سطح زمین به وقوع پیوست و تاکنون منجر به مرگ پنج تن و مصدومیت 49 تن دیگر شده است.


برابر اعلام موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران زلزله‌ای به بزرگی ۶.۱ ریشتر در ساعت ۲:۰۲ بامداد امروز حوالی بندر خمیر در مرز خلیج فارس و هرمزگان را لرزاند. این زمین لرزه در عمق ۱۰ کیلومتری از سطح زمین رخ داده است.

کانون این زلزله در ۳۴ کیلومتری بندر خمیر بوده است و در پی وقوع این زلزله تمامی دستگاه‌های امدادی و خدماتی به حالت آماده باش درآمده و تیم‌های ارزیاب از سازمان امدادونجات جمعیت هلال احمر، بخشداری‌ها و فرمانداری‌ها و ... نیز به مناطق متاثر از حادثه اعزام شده‌اند. همچنین تا بامداد امروز پس لرزه های مکرر دیگری این استان را لرزانده است.

منبع: صدای ایران

کلیدواژه: زمین لرزه هایی توزیع زمین لرزه ها زمین لرزه ها وقوع زمین لرزه زمین لرزه زمین لرزه ای زمین لرزه ایجاد می شود سطح زمین گفته می شود زمین لرزه زمین ساختی پوسته زمین وقوع زلزله قابل توجه بندر خمیر محدوده ها رخ می دهد یک منطقه زلزله ها پیش بینی رخ داده نقشه ها پس لرزه چند ماه سنگ ها بر روی بر اثر گسل ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت sedayiran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «صدای ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۸۶۷۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گروه موسیقی آهوی دشت شهربابک در بندر عباس به روی صحنه رفت

فراخوان این جشنواره چندی پیش ابلاغ شده بود که گروه آهوی دشت با تهیه و ارسال اثر به جمع شرکت کنندگان پیوست و با رای هیئت داوران به عنوان یکی از منتخبین موسیقی محلی ایران شناخته شد.

در دومین جشنواره ملی موسیقی خلیج فارس که تا ۹ اردیبهشت در تالار شهید آوینی بندرعباس برگزار می‌شود، یازده گروه منتخب موسیقی نواحی ایران شامل بندر لنگه، جزیره هرمز، اردبیل، کرمان، خراسان رضوی، خراسان شمالی، کردستان، گیلان، سیستان و بلوچستان، آذربایجان شرقی و چهار محال و بختیاری حضور دارند.

گروه موسیقی آهوی دشت با مدیریت و هنرمندی علی حسین پور متشکل از محمد حسین اعلایی فرد، علی محمودی میمند، معصومه کافی، شایسته یوسفی و مینا منگلی، ساعت ۲۰ جمعه شب گذشته با اجرای یک ساعته موسیقی در قالب آواز‌های محلی که با نواختن ساز‌های نی، دایره، سرنا، نقاره، تمبورین و چوبک همراه بود، شور و هیجان حضار را برانگیخته و موسیقی محلی شهربابک را به مردم کشورمان معرفی کردند.

باشگاه خبرنگاران جوان کرمان کرمان

دیگر خبرها

  • کشف ۸۰ هزار لیتر گازوئیل قاچاق در بندر عباس
  • گروه موسیقی آهوی دشت شهربابک در بندر عباس به روی صحنه رفت
  • (ویدئو) وضعیت عجیب این خودرو در لحظه وقوع زلزله
  • وضعیت عجیب این خودرو در لحظه وقوع زلزله ۶.۹ ریشتری ژاپن | ویدئو
  • زلزله ۶.۹ ریشتری ژاپن را لرزاند
  • زلزله شدید ۶.۹ ریشتری این کشور را لرزاند
  • وقوع زلزله ۶.۹ ریشتری در ژاپن
  • چالوس دوبار لرزید
  • ثبت ۵ زمین‌لرزه در خوی طی هفته گذشته
  • زلزله ۳.۱ ریشتری حوالی ازگله در استان کرمانشاه را لرزاند